När det är dags att bygga ut huset är det många som ställer sig frågan: ”Vad är bygglovsritningar?” Det är nämligen nödvändiga dokument som är obligatoriska att skicka in i samband med bygglovsansökan. Utan detaljerade ritningar i rätt skala är det inte möjligt att få ett bygglov godkänt. Men, vad är det egentligen för ritningar och hur skaffar du fram dem? Det ska vi kika på i den här artikeln.
Innehåll
Vad är bygglovsritningar?
För att svara på frågan ”Vad är bygglovsritningar” så kan det vara bra att känna till att det finns olika sorters ritningar. Det finns bland annat konstruktionsritningar, maskinritningar, byggnadsritningar och monteringsritningar. Det kan handla om såväl fysiska som digitala planer.
Bygglovsritningar är detaljerade tekniska ritningar som används för att visa bygglovshandläggaren hur ett byggprojekt ska utföras. Det är inte en enda ritning, utan ett flertal skisser som visar hur du har tänkt konstruera din nybyggnad eller tillbyggnad.
Ritningarna utgör en väsentlig del av bygglovsprocessen och alla kommuner runt om i Sverige kräver att dessa skickas in. Syftet är att de ska kunna säkerställa att ditt byggprojekt följer byggnadsregler och andra lokala bestämmelser.
De skisser du skickar in visar bland annat projektets omfattning och utformning. Dessutom hjälper de till att identifiera eventuella problem.
Olika sorters bygglovsritningar
Bygglovsritningar är ett samlingsnamn för alla de skisser som behöver bifogas i din bygglovsansökan. De måste vara både skalenliga, korrekt utformade och fackmannamässigt utförda.
Det är avgörande för din bygglovsansökan att alla dokument finns med redan från början. Annars kan processen dra ut på tiden.
- Situationsplan – En situationsplan är en ritning ur ett fågelperspektiv och ska visa samtliga byggnader på tomten ovanifrån. Här ska man kunna se hur alla byggnader (även bygglovsfria) ligger i förhållande till varandra samt avstånd till tomtgränser. Ritningen ska bland annat innehålla en norrpil, infarter och utfarter, vägar och kraftledningar. Skala 1:200 eller 1:400.
- Planritning – En planritning visar huset ovanifrån i genomskärning så att man ser placeringen av rum, väggar, dörrar och fönster. Skala 1:100.
- Sektionsritning – En sektionsritning visar istället huset i genomskärning från sidan så att man ser taklutning, rumshöjder med mera. Skala 1:100.
- Fasadritning – En fasadritning ska visa hur byggnadens alla fasader ska se ut när bygget är klart. Här ska det bland annat inkluderas takutsprång, skorstenar, skärmtak, fönsterfoder och liknande. Skala 1:100.
- Detaljritning – En detaljritning visar detaljer i en del av byggprojektet, till exempel en takkupa eller en vägg. Skala 1:10 eller 1:20.
Varför behöver jag skicka in bygglovsritningar?
Att skicka in bygglovsritningar är ett krav för att få bygglov från kommunen, det är helt enkelt ett obligatoriskt moment av bygglovsansökan. Ritningarna ska bland annat fastställa att byggprojektet följer:
- Byggregler
- Byggnormer
- Brandsäkerhetskrav
- Estetiska riktlinjer för området
Bygglovshandläggaren granskar inte bara ritningarna för att se till att byggnaden blir korrekt utformad. De granskar dem även för att säkerställa att det färdiga resultatet inte påverkar vare sig grannar eller den omgivande miljön.
💡 Se även: Bygglovsritningar exempel för nybyggnad och tillbyggnad
Hur tar jag fram en bygglovsritning?
Nu har vi svarat på frågan ”Vad är bygglovsritningar” och det är dags att kika på hur du går tillväga för att ta fram dessa viktiga dokument. Innan det är klart kan du nämligen inte skicka in din bygglovsansökan.
Man kan ta fram bygglovsritningar på flera olika sätt. Till att börja med måste man bestämma sig för om man vill ta fram dem på egen hand eller anlita en professionell bygglovsritare.
Rita bygglovsritningar i program på egen hand
Att ta fram bygglovsritningar på egen hand kräver en hel del tid i anspråk, och dessutom rätt kunskap. Men om du är tekniskt kunnig och har gjort din research, då kan du testa att ta fram ritningarna själv.
För att rita bygglovsritningar i program på egen hand behöver du ha tillgång till ett program såsom SketchUP, AutoCAD eller ArchiCAD. Det finns vissa gratisalternativ att utnyttja, annars varierar de en del i pris. Om du har rätt kompetens och tid att lära dig programvaran kan detta vara ett kostnadseffektivt sätt att ta fram alla dokument på.
💡 Tips: Planritningsprogram online gratis: Fånga upp nya trender
Anlita en bygglovsritare för att ta fram ritningarna
Om du känner dig osäker på att rita själv kan det vara en bra idé att anlita en professionell bygglovsritare. De har erfarenhet av att skapa korrekt och detaljerade ritningar, vilket innebär att du slipper oroa dig för den delen av byggprojektet.
En expert kan säkerställa att alla ritningar är korrekta och att de uppfyller de krav som finns. På så sätt kan du spara tid och undvika problem längre fram. Det blir helt enkelt rätt från början. Så, vad kostar bygglovsritningar om man anlitar professionell hjälp? Priset varierar mellan olika firmor, men det är en värdefull investering för att snabbt få bygglov utan krångel.
Vad kostar bygglovsritningar?
Vad kostar bygglovsritningar, är det många som undrar. Vid ett nytt byggprojekt står budgeten nämligen i fokus och det är många som vill spara in pengar på olika moment. Bygglovsritningar och deras pris är dock något du inte bör kompromissa om såvida du inte själv besitter rätt kompetens.
Ett bygglovsritningar pris kan variera kraftigt beroende på projektets storlek och omfattning. Det är till exempel mer komplicerat att rita skisser till ett stort hus än ett litet garage. Professionella ritningar kan kosta från några tusenlappar till tiotusentals kronor. Det är helt enkelt projektets omfattning som bestämmer slutpriset.
💡 Se även: Vi erbjuder ett fast bygglovsritningar pris
Vad är bygglovsritningar – Komplexa ritningar för ditt byggprojekt
Vad är bygglovsritningar och hur mycket kostar det egentligen att ta fram dem? Priset beror på projektets omfattning och komplexitet. Ritningarna är ett krav för dig som vill bygga en ny byggnad eller tillbyggnad på tomten, och en obligatorisk del av bygglovshandlingarna. Genom att anlita en professionell bygglovsritare redan från början sparar tid både tid och pengar eftersom du enkelt undviker eventuella framtida problem.
Eftersom det är många olika sorters ritningar som ska inkluderas i bygglovsansökan kan det vara en klok idé att anlita hjälp redan från början. Då slipper du lägga ner timtals på att själv ta fram ritningar som sedan inte är skalenliga eller har andra brister i detaljerna, något som kan leda till en utdragen bygglovsansökan.
Om du undrar ”Vad är bygglovsritningar?” är det viktigt att förstå deras roll i byggprocessen och varför de är nödvändiga för att få godkännande för ditt byggprojekt. För att få professionell hjälp och vägledning, tveka inte att kontakta vårt expertteam på Bygglovstjänst. Vi står redo att assistera dig genom hela processen och säkerställa att allt går smidigt.
Bygglovstjänst kan hjälpa dig med
Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:
Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning
Utforska våra experttjänster inom bygglov och hantering av tillstånd. Vi erbjuder stöd genom flera olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Tveka inte att kontakta oss för mer information!
Kontakta oss
Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.
Risker och straff med att bygga utan bygglov
Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]
apr
Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker
Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]
maj
Vad är bygglovsritningar och varför behövs de?
När det är dags att bygga ut huset är det många som ställer sig frågan: [...]
jul
Fasadritning bygglov med exempel på korrekta ritningar
Om du vill utföra ändringar på husets yttre, då kan du behöva ansöka om ett [...]
okt
Tillbyggnad utan bygglov – Regler, undantag och sanktionsavgifter
Börjar huset kännas smått och du är i behov av ett extra sovrum eller en [...]
nov
Friggebod Regler 2024 – Maximera din friggebod
Friggebodar är en vanlig syn i svenska trädgårdar. Det beror på att de är enkla [...]
jul
Bygglovsritningar exempel för nybyggnad och tillbyggnad
Bygglovsritningar är tekniska ritningar från ditt kommande byggprojekt ur olika perspektiv. De är en obligatorisk [...]
jul
Vi erbjuder ett fast bygglovsritningar pris – För trygghet och kvalitet
När du planerar ett byggprojekt är bygglovsritningar avgörande. Men vad är det som påverkar priset [...]
aug
Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process
När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]
maj