När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då det finns särskilda regler och bestämmelser för att upprätta en situationsplan är det viktigt att den utformas på rätt sätt. Detta är avgörande för att kunna utföra bygglovsprövning, trädgårdsdesign eller visa upp byggnader för potentiella köpare. Du kanske behöver en situationsplan för villa eller annan fastighet. Kommunen brukar kräva att situationsplanen är fackmannamässigt utförd. Varje kommun har egen tolkningsrätt kring vad de anser vara fackmannamässigt. En situationsplan utgör en central beståndsdel i en bygglovsritning, och kombineras med sektionsritning samt planritning för hus.
Innehåll
Vad är en situationsplan?
En situationsplan ger en klar bild av hur en fastighet ser ut. Här går det att se fastighetsindelning och läget för de byggnader som redan finns samt de som planeras. Situationsplanen kan innehålla vägar, markdispositioner, ledningar, grönytor med mera. Den skiljer sig från en planritning för hus på så sätt att den visar alla strukturer som finns på markområdet, medan planritningar illustrerar byggnadens inre utseende.
Framställan av situationsplan kan till exempel ske i två dimensioner, där du får en tydlig översikt över hur fastigheten är utformad. Detta kan se ut som ett svartvitt och enkelt utformat diagram, eller med färgkodning för att göra olika landskapselement mer tydliga. Situationsplanen kan också renderas i tre dimensioner, vilket gör det enklare att visualisera landskapet med planteringar, strukturer och material.
Hur ritar man en situationsplan
Situationsplanen visar de byggnader och omgivningar som finns på fastigheten eller tomten. Finns det redan en befintlig fastighet utgår du från en baskarta, men om du ska bygga nytt på en tomt som i nuläget är obebyggd behöver du en nybyggnadskarta. Om du inte vill göra en bygglovsritning själv finns möjligheten att ta hjälp från Bygglovstjänst på bygglovsritningssidan som ger dig fackmannamässiga ritningar till bygglov och startbesked. Här får du alltid fast pris och kostnadseffektiva konstruktioner, där erfarna konstruktörer skapar ritningarna till dig inom en till två veckor.
Det finns särskilda program du kan använda för att framställa planritningar för hus, men många undrar ”hur ritar man en situationsplan”? Det är rekommenderat att låta en erfaren arkitekt eller byggingenjör med matematisk kompetens utföra planen. I de flesta fall är det nödvändigt med en fackmannamässigt framställd plan. Den behöver visa vägar, infart från gatan, tomtgränser, närmaste tomter samt planerade och befintliga byggnader.
Behöver du hjälp med bygglovet?
Vill du själv rita din placering av ditt nya hus eller din tillbyggnad?
Några saker som kan vara bra att veta innan man ritar är syftet med situationsplanen. Huvudsyftet med en situationsplan är att ge en övergripande förståelse för hur en fastighet är integrerad i dess omgivning. Den används som en grund för planering och beslut om byggprojekt och är särskilt viktig för att visa hur det planerade byggnadsverket kommer att påverka det omgivande området. Situationsplaner kan också användas för att bedöma aspekter som tillgänglighet, trafikflöden och estetiska överväganden.
Börja med att beställ ditt kartunderlag hos kommunen. Skalan ska vanligt vis vara 1:400 eller 1:500. Rita ut din tillbyggnad eller nybyggnad på kartan i rätt skala och med korrekta mått till tomtgräns. Tänk på att måtten från fastighetsgräns ska mätas i 90° vinkel från fastighetsgräs till byggnad. Placera och dimensionera eventuella infarter, parkeringsplatser som är nya på fastigheten. Se till att alla element på ritningen är proportionella enligt den valda skalan. Använd tydliga mått för att visa avstånd och storlekar och lägg till eventuella nödvändiga beskrivningar eller förklaringar för att förtydliga ritningen.
Även om du kan rita en situationsplan själv, är det viktigt att förstå att professionella arkitekter och ritare har erfarenhet av att skapa ritningar som möter specifika krav och standarder för bygglov och andra tillståndsprocesser.
Situationsplan och sektionsritning – vad är skillnaden?
Situationsplan
En situationsplan är en ritning som visar hur byggnaden eller strukturen är placerad på tomten i förhållande till omgivande terräng, befintliga byggnader, tomtgränser, vägar och eventuella andra relevanta detaljer. Situationsplanen ger en överblick av hela fastigheten och visar var byggnaden är belägen i förhållande till sin omgivning.
Sektionsritning
En sektionsritning är en vertikal snittvy av byggnaden eller strukturen som visar hur den ser ut sett från sidan. Detta innebär att sektionsritningen visar hur olika delar av byggnaden är konstruerade och hur de är relaterade till varandra i höjdled. Den ger en detaljerad bild av byggnadens struktur och hur olika våningar och nivåer sammanfaller.
I korthet, situationsplanen fokuserar på att visa placeringen av byggnaden på tomten i förhållande till sin omgivning, medan sektionsritningen ger en vertikal snittvy för att visa byggnadens struktur och utformning i höjdled. Båda är viktiga ritningar som kompletterar varandra för att ge en komplett bild av ett byggprojekt.
Steg för att skapa en situationsplan för bygglov
Många funderar på att göra en bygglovsritning själv. Men att rita en situationsplan för villa eller annan fastighet är en detaljerad process som kräver teknisk precision och kunskap. Först behöver all viktig information samlas inom fastigheten, inklusive kartor, tidigare ritningar och juridiska dokument. Denna information grundlägger förståelsen för de nuvarande förhållanden som råder för fastigheten. En detaljerad markundersökning behöver sedan genomföras för att fastställa topografi, exakta gränser, placering av infrastruktur och befintlig vegetation. Med hjälp av insamlad information kan situationsplanen utformas och det går att rita varje utbyggnad. Detta involverar att skapa en ritning i rätt skala, där det går att se fastighetens layout inklusive alla föreslagna och befintliga element.
En situationsplan för villa eller annan byggnad behöver genomgå en granskning av alla parter, inklusive arkitekter, myndigheter och byggherrar, för att de ska uppfylla nödvändiga krav och återspegla utvecklingen. Därför kan det vara bra att ta professionell hjälp först, i stället för att försöka göra bygglovsritning själv.
En väl utformad situationsplan för bygglov – exempel
En situationsplan för bygglov ger en tydlig illustration av hur fastigheterna och tillhörande byggnader samt omgivning ser ut från ovan. Detta behöver finnas med i en situationsplan för bygganmälan:
- byggnadens placering
- fastighetsbeteckning
- utvändigt mått på byggnaden
- mått för avstånd mellan tomtgräns och byggnad
- ny och befintlig marknivå
- norrpil
- ritningens skala (1:400 eller 1:500)
För att en situationsplan, som exempel till en bygganmälan, ska uppfylla sitt syfte behöver den ge en exakt och klar bild av hur alla förhållanden ser ut på området, och eventuella förändringar som ska göras i framtiden. Områdets storlek och fastighetens gränser ska tydligt visas, vilket innefattar att ange alla relevanta mått så att det är enkelt att förstå dess omfång och hur den relaterar till närliggande fastigheter. Alla föreslagna och befintliga byggnader på platsen behöver markeras, med information om storlek, placering, användning och hur långt avståndet är till fastighetens gränser.
Orientering och skala
Situationsplanen behöver vara ritad enligt en skala som ger en korrekt representation av storlek och avstånd. Planen ska också inkludera en norrpil som gör det lättare att orientera sig. Avstånd till närliggande infrastruktur, fastigheter och byggnader bör anges, samt dimensioner för nya anläggningar och konstruktioner. Områdets markanvändning bör anges tydligt, inklusive kommersiell användning, bostäder, rekreation och industri. All befintlig infrastruktur som avlopp och vatten, telekommunikationsnät och elledningar bör anges. Detta inkluderar också planerad infrastruktur för projektet.
Att tänka på
En situationsplan för bygganmälan måste vara tydlig. Minst tre av byggnadens hörn ska låsas fast, och två rätvinkliga avstånd till tomtgränserna bör anges. Om det blir ett millimeterfel på planen kan detta resultera i att huset får en felaktig vridning med flera centimeter. Detta kan resultera i att det krävs ett nytt bygglov, då huset har fått en felaktig placering. Om byggnader ska flyttas eller rivas måste detta markeras på ett tydligt sätt. Den nya placeringen bör anges på situationsplanen, där du kan rita utbyggnad tydligt.
Lyckas med din bygglovsansökan
Hur ritar man bäst en situationsplan? En väl utformad situationsplan, till exempel för en villa, är en av de mest viktiga delarna när du ska ansöka om bygglov. Hos oss på Bygglovstjänst kan du få hjälp med alla ritningar till ditt bygglov. Du kan få konstruktionsritningar, bygglovsritningar, VVS-ritningar, brandskyddsbeskrivning och energiberäkningar, allt till ett fast pris och med individanpassad service.
- Genom att följa de riktlinjer som råder och anlita professionell hjälp för att upprätta situationsplan för bygganmälan kan du säkerställa att bygglovsansökan blir framgångsrik.
- Situationsplanen får inte vara mer än ett år gammal när den ska bifogas till en bygglovsansökan. Detta beror på att kommunerna hela tiden uppdaterar nybyggnadskartorna.
- När du ska göra en situationsplan för bygganmälan behöver du tydligt visa vilken åtgärd som ska utföras. Det är viktigt att ursprungliga föremål på kartan inte tas bort eller förändras.
- Situationsplanen ska tydliggöra hur tillkommande byggnader ska placeras. Rita utbyggnad på planen, inklusive totalmått, avstånd till allmän väg och befintlig bebyggelse.
- Varje kommun har en egen tolkning av vilka krav de ställer för att en situationsplan för bygglov ska vara fackmannamässig. Därför är det bäst att anlita en professionell bygglovstjänst som kan hjälpa dig att uppfylla de specifika krav som gäller i din kommun.
Att framställa en korrekt utförd situationsplan är avgörande för att få godkänt vid bygglovsansökan. Den behövs för att kunna bedöma placering av byggnaden gällande servitut, byggrätt, strandskydd, ledningar och omgivning.
💡 Vår situationsplan för bygglov sparar dig tid och pengar genom att tydligt visa din byggnadsplats och underlätta godkännandet av ditt byggprojekt. Kontakta oss idag om din situationsplan och påbörja ditt byggprojekt utan krångel!
Stort tack för att ni hjälpte till med situationsplanen för bygglovet!!
Tips på situationsplan för bygglov hjälpte mig mycket
Hej! Kan ni informera om situationsplan bygglov exempel? Tack!!