Om du vill utföra ändringar på husets yttre, då kan du behöva ansöka om ett bygglov hos kommunen. Det gäller till exempel om du vill sätta in nya, större fönster eller byta färg på huset. För en godkänt bygglovsansökan krävs det att du skickar in en korrekt framtagen och detaljerad fasadritning för bygglov. Den ska vara fackmannamässigt utförd och snabbt ge kommunens bygglovshandläggare en översikt av hur huset ska komma att se ut. Dessutom är ritningen en viktig hjälp för den byggfirma du anlitar.

Det kan ta lång tid att handlägga ett fasadritning bygglov, så genom att skicka in korrekta skisser redan från början minskar du risken att byggstarten drar ut på tiden. Här går vi igenom exakt vilken sorts ritning du behöver när fasaden ska förnyas och vad den ska innehålla.

Vad är en fasadritning?

En fasadritning beskriver hur byggnaden ser ut på utsidan. Den visar bland annat var fönster och dörrar är placerade, hur takets design ser ut och vilka material som används. En fasadritning för ett bygglov behövs dels för att säkerställa att huset är estetiskt tilltalande, och dels för att se till att det passar in bland de andra husen i området.

En fasadritning ska vara komplett, det vill säga innehålla alla detaljer som ska finnas på huset. Hit räknas bland annat tak, fönster, dörrar, trappor, takkupor, altaner, skorstenar och liknande. Inga detaljer ska utelämnas på skisserna.

Fasadritning för bostadshus – Du behöver skicka in en fasadritning för bygglov både vid små och stora förändringar så länge som ändringarna bidrar till en påfallande skillnad. Exakt vad en påfallande skillnad innebär kan vara svårt att avgöra på egen hand, därför finns det alltid rådgivare på kommunens avdelning för bygglov som kan hjälpa dig. Det rör sig till exempel om en större dörr eller en helt ny färgsättning på huset eller nytt material på fasaden. Kanske vill du byta ut grå betong mot blå träpanel.

Fasadritning för attefallshus – Du behöver även en fasadritning för attefallshus. På så sätt kan bygglovshandläggaren säkerställa att attefallshusets fasad smälter in i omgivningen och passar bostadshuset. Fasadritningen för ett attefallshus ska innehålla samma detaljer som ritningen för ett större hus.

💡 Se även: Vad är bygglovsritningar och varför behövs de?

Hur ska en fasadritning till ett bygglov se ut?

En fasadritning för bygglov ska hjälpa kommunens handläggare att visualisera hur byggnaden ska se ut. Den ska även hjälpa byggföretagen att få en tydlig och realistisk bild av hur byggnadens fasad ska uppföras. Ritningen hjälper helt enkelt de som är inblandade i byggnadens lov och konstruktion att säkerställa rätt resultat.

Behöver du hjälp med bygglovet?

Kontakta oss idag

Detta ska en fasadritning för bygglov innehålla:

  • Avbildning av byggnadens alla fasader
  • Detaljer om byggnadens fönster och dörrar
  • Skorstenens placering
  • Skala (Vanligtvis 1:100)
  • Väderstreck
  • Mått och inritad måttstock
  • En informationsruta med uppgifter såsom fastighetsbeteckning, ritningstyp, datum och namn på den som uppfört ritningen

Med hjälp av ritningarnas detaljer kan handläggaren avgöra om byggnaden uppfyller byggnormer såväl som byggkrav, både för staden och för bostadsområdet. Dessutom visar ritningarna om byggnaden är estetiskt tilltalande samtidigt som alla säkerhetskrav uppfylls.

Fasadritning bygglov
Fasadritning bygglov

När behöver man en fasadritning för bygglov?

Det finns många situationer då du måste ansöka om ett fasadritning bygglov. Det gäller bland annat när du vill uppföra en helt ny byggnad på tomten eller göra förändringar i en nuvarande byggnads yttre design. Det är viktigt att hålla koll på när du måste få ett godkänt bygglov så att du inte riskerar att utföra olovliga ändringar och sedan tvingas betala böter.

Situationer då du måste ansöka om ett fasadritning bygglov:

  • Vid nybygge av hus
  • Om du uppför en tillbyggnad
  • Förändringar av byggnadens yttre såsom:
    • Byte av fasad
    • Ommålning
    • Byte av fönster
    • Byte av dörrar
    • Installation av en skorsten
    • Byte av taktäckningsmaterial

Du kan behöva skicka in en ansökan om bygglov om du ska göra både små och stora förändringar i byggnadens yttre. Om du vill installera en skorsten på taket, byta dörrar eller fönster och fasad, då är det viktigt att du kontaktar kommunen för vägledning. Kravet på bygglov kan nämligen skilja sig åt beroende på vilken kommun du bor i, men ofta krävs det ett bygglov även vid enklare åtgärder om de till exempel innebär nya mått på bostaden. Generellt ska du alltid ansöka om ett godkänt bygglov när du vill utföra åtgärder som ändrar byggnadens struktur och utseende.

När du ska skicka in din bygglovsansökan för ovanstående åtgärder behöver du alltid en fackmannamässigt utförd fasadritning. Ritningen ska visa de tilltänkta åtgärderna på ett sätt som gör att handläggaren snabbt kan bilda sig en uppfattning om vilka förändringar du vill genomföra.

När behöver man en konstruktionsritning?

Många blandar ihop fasadritning med konstruktionsritning. Det är dock två helt olika dokument och det är viktigt att du skickar in rätt sorts ritningar i din bygglovsansökan.

Medan fasadritningar visar hur fasaden ska se ut, visar en teknisk konstruktionsritning hur en byggnad ska konstrueras för att få rätt egenskaper och bärighet.

Kika på våra fasadritning exempel

Det är bra att kika på några fasadritning exempel innan du påbörjar processen med förändringar på husets yttre. Det är viktigt både om du planerar att ta fram din egen fasadritning för bygglov och om du ska beställa en fackmannamässigt framtagen ritning. Om du väljer att beställa ritningar från en arkitekt eller bygglovingenjör så ser du vilket resultat du kan förvänta dig.

Här nedan följer därför några exempel på fasadritning för bygglov:

Fasadritning exempel
Fasadritning exempel
Fasadritning
Fasadritning exempel

💡 Se även: Bygglovsritningar exempel för nybyggnad och tillbyggnad

Viktiga saker att tänka på när du skapar ett fasadritning bygglov

Det finns några delar som är extra viktiga att ha i åtanke när du skapar en fasadritning för ett bygglov. Dessa är delvis avgörande för att din bygglovsansökan ska bli godkänd. Kika gärna på våra fasadritning exempel för att se hur harmoniserade hus ser ut.

Skala och precision

Det är av högsta vikt att du använder rätt skala. Det är vanligast med 1:100, men även 1:50 kan gå bra att använda för ett fasadritning bygglov. Ange alltid exakta mått på ritningarna för att spegla byggnadens faktiska proportioner.

Materialval och färgsättning

Såväl materialval som färgsättning påverkar husets estetik, men även fasadens hållbarhet. Gör därför en noggrann avvägning mellan de två och vad som passar in i området. Många stadsdelar har strikta krav på hur husfasader får se ut i området. Fasadens yttre ska även ta hänsyn till den omliggande miljön.

Fönster och dörrar

Det är viktigt att ha rätt storlek och utformning på fönster, dörrar och takkupor. Än viktigare kan det dock vara att placera dem på ett sätt som skapar harmoni för att inte störa fasadens estetik eller byggnadens funktion.

Takets utformning

Det finns många olika tak att välja mellan. Ditt fasadritning bygglov ska noggrant visa takets lutning, form och material för att skapa en helhetsbild av husets yttre design. Ett fint utformat tak är extra viktigt om husets syns från flera håll.

Anlita professionell hjälp för ditt fasadritning bygglov

Det är viktigt att ditt fasadritning bygglov innehåller fackmannamässigt utförda ritningar som är både detaljerade och skalenliga. Genom att anlita professionell hjälp redan från början kan du undvika vanliga misstag och samtidigt säkerställa att du får godkänt direkt.

Det är av högsta vikt att alla ritningar är skalenliga och att fasaden har en harmonisk byggnadsdesign som tydligt framgår på pappret. Genom att anlita en arkitekt för att ta fram ritningen kan du säkerställa att byggnaden har rätt utformning för både dörrar, tak och fönster för att skapa ett bra helhetsintryck. Dessutom undviker du kompletteringskrav från kommunen på grund av undermåliga ritningar.

Genom att anlita oss för ditt fasadritning bygglov får du godkända ritningar som med enkelhet och tydlighet förmedlar all viktig information till såväl bygglovshandläggare som byggföretag.

Bygglovstjänst kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning
Kontrollansvarig
3D renderingar & visualiseringar

Utforska våra tjänster avseende bygglov och hantering av tillstånd. Vi står till ert förfogande för att bistå med olika tillståndsprocesser relaterade till ert byggprojekt. Vänligen kontakta vårt expertteam på Bygglovstjänst för professionell assistans. Vi ser fram emot att höra från er för ytterligare information.

Vanliga frågor

Vilka ritningar behövs i en bygglovsansökan?

Vilka ritningar som behövs i en bygglovsanmälan beror på vad det är du ansöker om bygglov för. Du kan behöva ansöka om bygglov både för utvändiga och invändiga ändringar. De vanligaste ritningarna du behöver skicka in är situationsplan, planritning, fasadritning och sektionsritning.

Hur gör man en fasadritning för ett bygglov?

Du kan välja att ansöka om ett fasadritning bygglov helt på egen hand. I så fall kan du själv upprätta de ritningar som behövs, antingen för hand eller med hjälp av ett digitalt verktyg. Alla ritningar ska vara ritade med tunna svarta linjer på en vit bakgrund och tydligt samt skalenligt visa alla viktiga detaljer.

Kan jag skapa min egen fasadritning för bygglov?

Ja, du kan skapa en fasadritning i ett program som är gratis. Då behöver du inte lägga ner några pengar på att ta fram de ritningar du behöver till din bygglovsansökan. Arkitekt- och ritningsprogram kan dock ha en snäv inlärningskurva, och det är viktigt att alla ritningar blir korrekta för att ditt bygglov ska bli godkänt. Se därför till att öva ordentligt och vara noggrann för att få ett bra resultat.

Kan jag ändra husfasaden utan bygglov?

Det finns situationer då du kan göra ändringar på husfasaden utan bygglov. I många kommuner får du till exempel byta fasadbeklädnad, måla om och byta taktäckningsmaterial utan bygglov så länge som förändringen inte husets eller områdets karaktär allt för mycket. Kontakta din kommun för att ta reda på om du behöver ansöka om ett fasadritning bygglov eller inte.

gradient frame

Fyll i formuläret för offertförfrågan!

Vi återkommer snart och erbjuder alltid gratis offerter och platsbesök!

Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
  • United States+1
  • United Kingdom+44
  • Afghanistan+93
  • Albania+355
  • Algeria+213
  • American Samoa+1
  • Andorra+376
  • Angola+244
  • Anguilla+1
  • Antigua & Barbuda+1
  • Argentina+54
  • Armenia+374
  • Aruba+297
  • Ascension Island+247
  • Australia+61
  • Austria+43
  • Azerbaijan+994
  • Bahamas+1
  • Bahrain+973
  • Bangladesh+880
  • Barbados+1
  • Belarus+375
  • Belgium+32
  • Belize+501
  • Benin+229
  • Bermuda+1
  • Bhutan+975
  • Bolivia+591
  • Bosnia & Herzegovina+387
  • Botswana+267
  • Brazil+55
  • British Indian Ocean Territory+246
  • British Virgin Islands+1
  • Brunei+673
  • Bulgaria+359
  • Burkina Faso+226
  • Burundi+257
  • Cambodia+855
  • Cameroon+237
  • Canada+1
  • Cape Verde+238
  • Caribbean Netherlands+599
  • Cayman Islands+1
  • Central African Republic+236
  • Chad+235
  • Chile+56
  • China+86
  • Christmas Island+61
  • Cocos (Keeling) Islands+61
  • Colombia+57
  • Comoros+269
  • Congo - Brazzaville+242
  • Congo - Kinshasa+243
  • Cook Islands+682
  • Costa Rica+506
  • Croatia+385
  • Cuba+53
  • Curaçao+599
  • Cyprus+357
  • Czechia+420
  • Côte d’Ivoire+225
  • Denmark+45
  • Djibouti+253
  • Dominica+1
  • Dominican Republic+1
  • Ecuador+593
  • Egypt+20
  • El Salvador+503
  • Equatorial Guinea+240
  • Eritrea+291
  • Estonia+372
  • Eswatini+268
  • Ethiopia+251
  • Falkland Islands+500
  • Faroe Islands+298
  • Fiji+679
  • Finland+358
  • France+33
  • French Guiana+594
  • French Polynesia+689
  • Gabon+241
  • Gambia+220
  • Georgia+995
  • Germany+49
  • Ghana+233
  • Gibraltar+350
  • Greece+30
  • Greenland+299
  • Grenada+1
  • Guadeloupe+590
  • Guam+1
  • Guatemala+502
  • Guernsey+44
  • Guinea+224
  • Guinea-Bissau+245
  • Guyana+592
  • Haiti+509
  • Honduras+504
  • Hong Kong SAR China+852
  • Hungary+36
  • Iceland+354
  • India+91
  • Indonesia+62
  • Iran+98
  • Iraq+964
  • Ireland+353
  • Isle of Man+44
  • Israel+972
  • Italy+39
  • Jamaica+1
  • Japan+81
  • Jersey+44
  • Jordan+962
  • Kazakhstan+7
  • Kenya+254
  • Kiribati+686
  • Kosovo+383
  • Kuwait+965
  • Kyrgyzstan+996
  • Laos+856
  • Latvia+371
  • Lebanon+961
  • Lesotho+266
  • Liberia+231
  • Libya+218
  • Liechtenstein+423
  • Lithuania+370
  • Luxembourg+352
  • Macao SAR China+853
  • Madagascar+261
  • Malawi+265
  • Malaysia+60
  • Maldives+960
  • Mali+223
  • Malta+356
  • Marshall Islands+692
  • Martinique+596
  • Mauritania+222
  • Mauritius+230
  • Mayotte+262
  • Mexico+52
  • Micronesia+691
  • Moldova+373
  • Monaco+377
  • Mongolia+976
  • Montenegro+382
  • Montserrat+1
  • Morocco+212
  • Mozambique+258
  • Myanmar (Burma)+95
  • Namibia+264
  • Nauru+674
  • Nepal+977
  • Netherlands+31
  • New Caledonia+687
  • New Zealand+64
  • Nicaragua+505
  • Niger+227
  • Nigeria+234
  • Niue+683
  • Norfolk Island+672
  • North Korea+850
  • North Macedonia+389
  • Northern Mariana Islands+1
  • Norway+47
  • Oman+968
  • Pakistan+92
  • Palau+680
  • Palestinian Territories+970
  • Panama+507
  • Papua New Guinea+675
  • Paraguay+595
  • Peru+51
  • Philippines+63
  • Poland+48
  • Portugal+351
  • Puerto Rico+1
  • Qatar+974
  • Romania+40
  • Russia+7
  • Rwanda+250
  • Réunion+262
  • Samoa+685
  • San Marino+378
  • Saudi Arabia+966
  • Senegal+221
  • Serbia+381
  • Seychelles+248
  • Sierra Leone+232
  • Singapore+65
  • Sint Maarten+1
  • Slovakia+421
  • Slovenia+386
  • Solomon Islands+677
  • Somalia+252
  • South Africa+27
  • South Korea+82
  • South Sudan+211
  • Spain+34
  • Sri Lanka+94
  • St. Barthélemy+590
  • St. Helena+290
  • St. Kitts & Nevis+1
  • St. Lucia+1
  • St. Martin+590
  • St. Pierre & Miquelon+508
  • St. Vincent & Grenadines+1
  • Sudan+249
  • Suriname+597
  • Svalbard & Jan Mayen+47
  • Sweden+46
  • Switzerland+41
  • Syria+963
  • São Tomé & Príncipe+239
  • Taiwan+886
  • Tajikistan+992
  • Tanzania+255
  • Thailand+66
  • Timor-Leste+670
  • Togo+228
  • Tokelau+690
  • Tonga+676
  • Trinidad & Tobago+1
  • Tunisia+216
  • Turkey+90
  • Turkmenistan+993
  • Turks & Caicos Islands+1
  • Tuvalu+688
  • U.S. Virgin Islands+1
  • Uganda+256
  • Ukraine+380
  • United Arab Emirates+971
  • United Kingdom+44
  • United States+1
  • Uruguay+598
  • Uzbekistan+998
  • Vanuatu+678
  • Vatican City+39
  • Venezuela+58
  • Vietnam+84
  • Wallis & Futuna+681
  • Western Sahara+212
  • Yemen+967
  • Zambia+260
  • Zimbabwe+263
  • Åland Islands+358
Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Bygglovsritningar exempel för nybyggnad och tillbyggnad

Bygglovsritningar är tekniska ritningar från ditt kommande byggprojekt ur olika perspektiv. De är en obligatorisk [...]

Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]

Attefallshus Regler 2025: Hitta rätt regler för attefallshus

Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]

Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Bygga carport utan bygglov… 🤔 Funderar du på att bygga en carport utan att behöva [...]

Planritning program online gratis: Fånga upp 2025 trender

I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för [...]

Vad är bäst – Att rita bygglovsritningar program eller anlita hjälp?

När du står inför att skapa bygglovsritningar för ditt byggprojekt finns det två huvudalternativ: att [...]

Risker och straff med att bygga utan bygglov

Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]

Bygga uterum: Så förvandlar du din befintliga altan

Vill du förvandla din befintliga altan eller terrass till ett mysigt uterum för att skydda [...]