Det finns många regler att följa om du vill bygga en carport på tomten. Det kan därför kännas krångligt att veta om du bygger lagenligt eller inte, trots att reglerna är relativt tydliga. I den här artikeln ska vi därför kika närmare på vad som gäller för carport bygglov. När behöver du ansöka om ett bygglov och när kan du skippa den långa ansökningsprocessen?

En carport är en populär och praktiskt lösning för dig som vill skydda ditt fordon mot regn, samtidigt som du inte vill ta dig an ett alltför stort byggprojekt. Det är dessutom en billigare konstruktion än ett komplett garage. Låt oss kika på de regler du bör ha koll på innan du börjar bygga.

carport bygglov
carport bygglov

Vad är en carport?

En carport kan definieras som en enkel takstruktur som har två eller flera öppna sidor. Den får ha max två täckande sidor, men du kan även bygga utan några sidor alls. En carport anses vara en komplementbyggnad och går därför under det som kallas för attefallsreglerna. Vad det innebär ska vi kika närmare på länge ner i artikeln.

En carport ger ett grundläggande skydd mot väder och vind, men eftersom det är en öppen konstruktion ger den inget skydd mot till exempel stöld. Om du bygger inom specifika ramar kan du ofta bygga carport utan bygglov.

Eftersom en carport saknar fyra väggar, fönster och dörrar är den enklare, snabbare och billigare att bygga än ett garage. Det gör denna konstruktion mycket populär.

💡 Se även: Bygga carport – 10 vanliga frågor och svar om tillstånd, regler och pris

Hur stor får min carport vara?

Du bestämmer själv hur stort du kan bygga, men det finns givetvis vissa regler att hålla sig inom för carport bygglov. Så länge som du håller dig inom attefallsreglerna kan du bygga en carport utan bygglov, men om du vill bygga större än så är det viktigt att skicka in en bygglovsansökan.

En normalstor bil är 4,4 – 5 meter lång och cirka 1,8 meter bred. Storleken varierar givetvis på om du har en liten Fiat Punto eller en stor SUV. Låt oss kika på hur stort du kan bygga enligt olika regler vi har i Sverige.

  • Friggebodsreglerna – Enligt friggebodsreglerna kan du bygga en carport utan bygglov om den är max 15 kvm.
  • Attefallsreglerna – Enligt attefallsreglerna kan du bygga en carport utan bygglov om den är max 30 kvm.
  • Bygglov – Du behöver bygglov för carport om du bygger större än 30 kvm. Det är till exempel nödvändigt om du bygger en dubbel carport.

Vilka regler gäller om jag vill bygga utan carport bygglov?

Här ovan kikade vi närmare på hur stor carport du kan bygga med eller utan bygglov. Låt oss kika lite närmare på de reglerna som de flesta tomtägare använder sig av för denna konstruktion, nämligen attefallsreglerna eller bygglovsansökan.

Det är bra att veta att reglerna för carport bygglov kan variera beroende på vilken kommun du bor i. Om du bor utanför ett detaljplanerat område kan du ofta bygga en komplementbyggnad på upp till 50 kvm utan att behöva ansöka om bygglov.

Om du däremot bor i ett detaljplanerat område är det max 30 kvm som gäller, men undantag kan finnas. Det är därför bra att dubbelkolla alla carport regler med din kommun innan du börjar planera inför bygget.

💡 Se även: Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

behöver man bygglov för carport
behöver man bygglov för carport

För dig som bygger enligt attefallsreglerna

Om du vill bygga en snygg och funktionell konstruktion kan du följa attefallsreglerna för carport bygglov. De är tydliga och enkla att förstå sig på.

Bygg en carport utan bygglov enligt attefallsreglerna:

  • Max 30 kvm
  • Max 4 meter i taknockshöjd
  • Minst 4,5 meter till tomtgränsen och grannen
  • Minst 6 meter mellan vägen och carporten för att ge rum för en parkeringsplats framför
  • Carporten ska vara fristående
  • Carporten ska inte dominera huvudbyggnaden

Observera att du får bebygga max 30 kvm av din tomt med komplementbyggnader enligt attefallsreglerna utan att ansöka om bygglov. Om du redan har ett attefallshus måste du därför ansöka om bygglov om den totala bebyggda ytan överstiger 30 kvm.

De flesta kommuner kräver att du bygger en parkeringsplats på 6 meter framför carporten så att du har gott om utrymme att parkera ett fordon där. Det är viktigt att inte missa denna carport bygglov regel och anta att carporten är själva parkeringsytan.

Om du bygger enligt attefallsreglerna behövs inget bygglov för carport, men däremot måste du skicka in en bygganmälan till din kommun. Denna anmälan kräver många dokument och ritningar, och du kan inte börja bygga förrän du har fått godkänt och ett formellt startbesked av kommunen.

💡 Se även: Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

För dig som vill bygga en stor carport med bygglov

Om du vill bygga en carport som är större än 30 kvm, har fler väggar än två eller på något annat sätt avviker från attefallsreglerna, så måste du ansöka om ett carport bygglov. Det kan vara en ganska långdragen process och lång väntan, så se till att du får med alla nödvändiga dokument redan vid ansökan så att du undviker ett avslag på grund av bristande ansökningsdokument.

Så ansöker du om ett carport bygglov

Att ansöka om ett carport bygglov är ofta en enkel och tydlig process, men det krävs att du har rätt dokument, vilket kan ta lite tid i anspråk att samla ihop. Det är bra att ta hjälp av en arkitekt eller ritningskonsult för att ta fram bygglovsritningar. De måste nämligen vara både detaljerade och skalenliga.

carport 15 kvm
carport 15 kvm

Dessa dokument brukar krävs i din bygglovsansökan för en carport:

  • Anmälningsblankett
  • Situationsplan
  • Planritning
  • Fasadritning
  • Sektionsritning
  • Konstruktionsritning
  • Kontrollplan
  • Eventuellt grannmedgivande
  • Markplaneringsritning

Dessa dokument visar bland annat hur du har tänkt konstruera carporten, vilken planlösning den ska ha, hur fasaden ska se ut samt en genomskärning av byggnadens höjd och  konstruktion. De visar även var du har tänkt placera carporten på tomten i förhållande till bostadshuset och tomtgränserna.

💡 Se även: Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

Det kan kännas som många dokument för ett carport bygglov, men tack vare dessa kan du uppföra anordningen på ett lagenligt sätt och riskerar inte att behöva riva den. 

Efter att du har fyllt i anmälningsblanketten, betalat in avgiften för bygglovsansökan och skickat in alla dokument kvarstår bara väntetiden innan du får ett godkännande eller ett avslag. Att bygga carport utan bygglov är enklast, men för en stor konstruktion är det ett nödvändigt ont för alla tomtägare.

Bygglovstjänst kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning

Upptäck våra professionella tjänster för bygglov och tillståndshantering. Vi kan hjälpa er med en rad olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Kontakta oss för mer information!

Se även 👉 Risker och straff med att bygga utan bygglov

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Carport bygglov  – När behövs det och hur ansöker man?

Det finns många regler att följa om du vill bygga en carport på tomten. Det [...]

Bygglov för växthus – Allt du behöver veta innan du ansöker

Här hittar du all information du behöver om bygglov för växthus. Lär dig om regler, [...]

Planritning program online gratis: Fånga upp 2024 trender

I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för [...]

Bygglovsritningar exempel för nybyggnad och tillbyggnad

Bygglovsritningar är tekniska ritningar från ditt kommande byggprojekt ur olika perspektiv. De är en obligatorisk [...]

Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]

Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Allt du behöver veta om pergola bygglov

Pergola bygglov Pergola bygglov, pergola med tak eller behöver du bygglov för din pergola? Läs [...]

Vad är bygglovsritningar och varför behövs de?

När det är dags att bygga ut huset är det många som ställer sig frågan: [...]

Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]