Vill du bygga en skyddad uteplats med ett staket, ett plank eller en mur runt om som skyddar mot insyn, väder och vind? Då kan du behöva ansöka om bygglov. Det är därför viktigt att hålla koll på vilka regler som gäller.
Att ansöka om bygglov för staket, plank och mur kräver både detaljerade bygglovsritningar och gott om tid för planeringen och bygglovshandläggningen. Låt oss därför ta en titt på vad som gäller om du vill sätta upp ett staket eller någon annan typ av avgränsande konstruktion på tomten. Det finns nämligen många generösa undantag för tomter med ett en- eller tvåbostadshus.
Innehåll
Vill du bygga staket runt eller på tomten?
Många vill avgränsa sin tomt från grannens för att göra det enkelt att veta var tomtgränsen går. Om du vill plantera en häck på din fastighet krävs inget tillstånd, men däremot kan du behöva ansöka om bygglov för staket.
Ett staket är en låg anordning med en avgränsande funktion samtidigt som det är glest och har en bra genomsiktlighet. Konstruktionen skyddar inte mot insyn eller buller, utan syftet är just avgränsning.
Vad räknas som staket?
- Höjd: Max 1,1 meter
- Längd: Alla längder
- Genomsiktlighet: Minst 50 %
- Utformningen: Ska ej upplevas som tätt och avskärmande
- Omgivningspåverkan: Ska ej påverka omgivningen till exempel vid utfarter och korsningar
- Placering: Ska placeras 4,5 meter från tomtgränsen
Du behöver inte ansöka om bygglov för staket om du placerar det minst 4,5 meter från tomtgränsen. Syftet med ett staket är dock ofta att skilja av två tomter. Om du vill bygga nära tomtgränsen behöver du därför bara be om grannens tillstånd för att få sätta upp staketet. Kanske har ni gemensamt kommit överens om att sätta upp ett staket för att skapa en tydlig gräns.
Behövs bygglov för staket inom detaljplanerat område?
Tack vare de generösa undantagen för tomter med ett en- eller tvåbostadshus krävs oftast inget bygglov för staket inom ett detaljplanerat område. Många kommuner kräver att staketet är max 1,1 meter högt samt att det har en 50 % genomsiktlighet. Men reglerna kan variera mellan olika kommuner.
När du uppför ett staket är det viktigt att tänka på alla vinklar. Staketet får nämligen inte skymma sikten vid utfarter och korsningar. Vissa kommuner tillåter endast staket som är 80 cm höga vid korsningar och infarter.
Detta gäller för bygglov för mur
Om du vill uppföra en mur eller stödmur på tomten så gäller lite andra regler än för ett staket. Det beror bland annat på att en mur inte har någon genomsiktlighet. Du kan behöva ansöka om ett bygglov för mur innan du börjar bygga. Generellt behöver du ansöka om bygglov för en mur som är högre än 0,5 meter, men det finns undantag för tomter med en- och tvåbostadshus.
Då behövs inget bygglov för mur:
- Om muren mäter max 1,8 meter från marken
- Om muren står max 3,6 meter från bostadshuset
- Om avståndet till tomtgränsen är minst 4,5 meter
- Om dina grannar godkänt att muren står närmare deras tomtgräns än 4,5 meter.
Om muren är över 1,8 meter hög behöver du ansöka om bygglov för mur i de flesta kommuner. Det kan dock variera beroende på var du bor i landet, så dubbelkolla vad som gäller i just din kommun.
Detta gäller för bygglov för plank
Om du vill skapa en mer privat oas bredvid huset så får du uppföra ett plank. Ett plank är tätare än ett staket och har en högre konstruktion. Det har dessutom mindre genomsiktlighet än ett staket, vilket ger en mer skyddad yta tack vare den avskiljande och insynsskyddade effekten.
Ett plank kan byggas av flera material. Det vanligaste är att använda träplankor, men även glasskivor och segelduk räknas kan anses vara ett plank.
Då krävs inget bygglov för plank:
- Om du placerar planket invid ett en- eller tvåbostadshus
- Om planket mäter max 1,8 meter från marken
- Om planket placeras inom 3,6 meter från bostadshuset
- Om planket står minst 4,5 meter från tomtgränsen
- Om grannarna godkänt att planket står närmare tomtgränsen än 4,5 meter
Dessa regler gäller för Stockholm och Göteborg, men kan variera för andra platser runt om i landet. Kom ihåg att ett plank aldrig får byggas så att de skymmer sikten vid korsningar och utfarter.
Detta gäller för bygglov för staket utanför detaljplanerat område
Om du bor utanför ett detaljplanerat område och utanför sammanhållen bebyggelse så är det ofta friare regler som gäller.
Här får man ofta bygga ett staket, en mur eller ett plank i anslutning till huset utan att först ansöka om bygglov. Utanför detaljplanerat område krävs inte heller någon bygganmälan. Du får dock inte bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter, såvida inte din granne har godkänt det såklart.
Får man sätta upp staket utan att fråga grannen?
Vill du skapa en tydlig gräns mellan din och grannens tomt och är sugen på att bekosta ett staket och sätta upp det utan att fråga grannen först? Det är en dålig idé, för du får nämligen inte sätta upp ett staket mitt på tomtgränsen utan att få grannens godkännande.
Om du vill undvika processen att ansöka om ett bygglov för staket måste du prata med din granne och be om tillstånd att montera staketet. Detta gäller om du vill sätta upp staketet närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Det bästa är att få ett skriftligt godkännande av grannen utifall denne helt plötsligt skulle ångra sig.
Om du istället vill plantera en häck vid tomtgränsen så behövs varken bygglov eller tillstånd. Däremot får du inte plantera häcken så att den breder ut sig över grannens tomt. Det är därför bäst att plantera den en bit från tomtgränsen.
Detta gäller om du bygger utan bygglov
Om du bygger utan bygglov så kan du drabbas av många konsekvenser. Det gäller inte bara för olovliga utbyggnader och tillbyggnader av hus, utan även för staket, plank och murar. Var därför noggrann med att följa de regler som gäller för att inte riskera att behöva riva din konstruktion.
Om du har byggt ett för högt staket utan bygglov:
- Söka bygglov i efterhand – Om du har byggt ett för högt staket utan bygglov eller placerat det fel på tomten kan du ansöka om bygglov för staket i efterhand. Det är sedan upp till bygglovshandläggaren om det godkänns eller inte.
- Betala sanktionsavgift – När du har byggt olovligen måste du inte bara betala avgiften för din sena bygglovsansökan, utan även en sanktionsavgift. Det är en böter för att du har byggt utan lov.
- Riva – Om ditt sena bygglov för staket inte godkänns måste du riva konstruktionen.
Om du vet med dig att ditt staket, plank eller mur inte följer reglerna, så är det alltid bäst att ansöka om bygglov även om det tar en hel del tid i anspråk. Det är nämligen både billigare och smidigare att ansöka om bygglov innan du sätter spaden i marken än efteråt.
Vad ska inkluderas i en ansökan om bygglov för staket?
Om du vill bygga ett staket som är högre än 1,1 meter, har låg genomsiktlighet eller står långt från bostadshuset måste du ansöka om bygglov för staket. För att ansöka om bygglov behöver du skicka in en ansökningsblankett till rätt avdelning hos kommunen.
Du behöver även skicka in följande:
- En situationsplan som visar fastigheten och placeringen av staketet
- Skalenliga ritningar på staketet som förklarar hur det kommer att se ut:
- Fasadritning – Visar staketets höjd, design och materialval
- Sektionsritning – Visar en genomskärning av staketet, dess fundament och stolpar
Du kan även behöva skicka in en kontrollplan som beskriver staketets höjd, placering och säkerhet. Om du planerar att ändra marknivån för att bygga staketet kan du också behöva skicka in en ansökan om marklov.
Hur lång tid det tar att få godkänt på en bygglovsansökan varierar beroende på projektets omfattning och vilken kommun du bor i. Räkna dock med att det tar runt tio veckor.
Beställ ritningar till ditt bygglov för staket
Ska du ansöka om bygglov för staket och behöver hjälp med att ta fram rätt ritningar till din bygglovsansökan? Då kan du kontakta oss på Bygglovstjänst. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar för alla kunder.
Våra erfarna arkitekter tar fram fackmannamässiga bygglovsritningar som kan användas som underlag för såväl din bygglovsansökan som för de hantverkare du anlitar för att utföra jobbet. Genom att skicka in fackmannamässiga ritningar redan från början reducerar du risken att behöva komplettera din ansökan och därmed dra ut på tiden med ansökan. Kontakta oss för en gratis offert och kostnadsfri konsultation.
Sammanfattning
Om du vill bygga ett staket på eller runt tomten är det viktigt att dubbelkolla vilka regler det är som gäller i din kommun. De reglerna som bestämmer om du behöver ett bygglov för staket kan nämligen variera mellan olika platser i landet.
Generellt behöver du inte ansöka om bygglov för staket om det är max 1,1 meter högt. För plank och murar gäller istället 1,8 meter över marknivån. Att ansöka om ett bygglov tar cirka tio veckor i anspråk efter att du har samlat ihop alla dokument och ritningar.
Kontakta oss
Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.
Bygg en rymlig attefallstillbyggnad utan bygglov
Drömmer du om lite extra utrymme utan att behöva gå igenom en krånglig och tidskrävande [...]
jul
Attefallshus Regler 2024: Hitta rätt regler för attefallshus
Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]
jun
Planritning program online gratis: Fånga upp 2024 trender
I denna bloggpost kommer vi att utforska de senaste trenderna inom planritningsprogram online gratis för [...]
jun
Carport bygglov – När behövs det och hur ansöker man?
Det finns många regler att följa om du vill bygga en carport på tomten. Det [...]
jul
Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips
Bygga carport utan bygglov… 🤔 Funderar du på att bygga en carport utan att behöva [...]
jul
Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process
När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]
maj
Planritning förkortningar, symboler och skala
Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]
jun
Risker och straff med att bygga utan bygglov
Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]
apr
Dränera hus kostnad – Vad kostar dränering 2024?
Att dränera huset är en stor kostnad, men också en viktig del av husets underhåll. [...]
dec