Funderar du på att bygga carport men undrar vilka regler som gäller? För att göra det enkelt för dig har vi samlat de tio vanligaste frågorna om carportar och försett de med utförliga svar. På så sätt får du snabbt en bra förståelse för vad som gäller för ditt bygge och du kan därför komma igång snabbare.

Om det är något du vill läsa mer om så har vi en mängd artiklar om olika ämnen gällande carport och bygglov. Du hittar dem bland annat via länkarna i den här artikeln.

bygga carport
bygga carport

Hur stor carport får man bygga utan bygglov?

Trots att du kan bygga carport utan bygglov så finns det vissa regler du måste följa. Vilka regler beror på hur stort du vill bygga. Enligt friggebodsreglerna får du bebygga max 15 kvm av din tomt och enligt attefallsreglerna får du bebygga 30 kvm av din tomt. Om du följer attefallsreglerna måste du dock skicka in en anmälan till kommunen som sedan ska godkänna denna.

Du får alltså bygga en carport på upp till 30 kvm, såvida du inte redan har andra komplementbyggnader på tomten som går under samma regler. Du får nämligen bygga ett fritt antal komplementbyggnader, men de får inte täcka mer än 30 kvm av tomtens yta tillsammans.

💡 Se även: Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Hur mycket kostar det att bygga carport?

Kostnaden för att bygga carport kan variera stort beroende på vilka materialval och vilken design du väljer. En enkel carport kan kosta mellan 10 000 och 50 000 kr. En mer avancerad konstruktion med bättre material kan kosta runt 100 000 kr. Du bestämmer själv hur mycket pengar du vill lägga på bygget. Kom ihåg att det blir billigare om du gör allt jobb själv istället för att anlita hantverkare.

bygglov carport till garage
bygglov carport till garage

Vilka regler gäller för carport?

Det finns en hel del byggtekniska krav för din carport trots att den är befriad från bygglov. Om du vill sätta upp en carport ska du följa regler för avstånd till tomtgräns och höjd, samt att den ska vara fristående och ej bunden till huvudbyggnaden. Kontrollera alltid med Boverket och lokala byggnadsnämnden för aktuella regler.

Vad kostar ett bygglov för carport?

Om du vill bygga carport som kräver bygglov så får du räkna med att det kostar runt 5 000 till 10 000 kr att skicka in en bygglovsansökan. Priserna kan variera en hel del mellan olika kommuner och ju större och mer komplicerat du vill bygga, desto dyrare är det. Fråga därför alltid din kommun hur mycket en bygglovsansökan kostar där du bor.

Hur många väggar får man ha på en carport?

En carport är en uppställningsplats för din bil och skiljer sig mot ett garage som är en heltäckt byggnad med fyra väggar och tak. För att räknas som en carport får konstruktionen ha max två väggar inom detaljplanerat område. Det bästa är att placera väggarna åt det håll som bäst skyddar fordonet mot regn, snö och blåst. Om du vill bygga fler väggar än så måste du ansöka om bygglov hos kommunen.

Hur nära tomtgränsen får man bygga carport?

När det är dags att bygga en carport måste du sätta upp konstruktionen minst 4,5 meter från vägar och grannar. Om du vill bygga närmare tomtgränsen än så måste du be om dina grannars godkännande.

När du bygger en carport ska du dock alltid bygga minst 6 meter från vägen för att skapa en parkeringsplats mellan carporten och vägen. På så sätt kan du parkera din bil framför taket. En sådan parkeringsplats kräver inget bygglov såvida du inte ändrar marken mindre än +/- 0,5 meter. Då kan du istället behöva ansöka om marklov.

bygga carport utan bygglov
bygga carport utan bygglov

Vad händer om man bygger närmare än 4,5 meter från tomtgräns?

Om du bygger din carport allt för nära tomtgränsen så riskerar du att behöva riva konstruktionen. Det gäller både om du bygger för nära vägen eller om du bygger för nära grannens tomt utan att be om ett medgivande.

Det som kan hända är att grannen klagar hos kommunens byggnadsnämnd som då undersöker saken. Byggnadsnämnden kan därefter begära att du tar bort carporten eftersom du har byggt den utan att följa de regler som gäller. Du kan även bli belagd med vite om du inte följer rådande regler.

Är en carport ett attefallshus?

En carport klassas som en komplementbyggnad. Om den täcker mellan 16-30 kvm av tomtens yta så ska du dock följa de så kallade attefallsreglerna för bygget.

Attefallsreglerna säger att du får uppföra en konstruktion på tomten som är max 30 kvm stor och max 4 meter i taknockshöjd mätt från marken. Dessutom ska den placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen. Med attefallsreglerna får du bygga carport utan bygglov. Det krävs dock att du skickar in en anmälan till kommunen och får godkänt på den innan du sätter spaden i marken.

Om du bygger en carport som täcker max 15 kvm av tomtens yta så följer du istället friggebodsreglerna. Denna sortens komplementbyggnad får vara max 3 meter i taknockshöjd mätt från marknivån.

💡 Se även: Attefallshus Regler: Hitta rätt regler för attefallshus

Får jag bygga carport mot husväggen?

Det är tillåtet att bygga en carport mot husväggen, men då behöver du först ansöka om bygglov. Det beror på att bygget kommer att medföra en ändring i fasaden, vilket är något som kräver ett godkänt bygglov. Reglerna säger att om du vill bygga carport utan bygglov så måste den vara fristående, det vill säga inte sitta fast i någon annan byggnad.

Om du väljer att placera din carport i anslutning till husväggen är det viktigt att ha reglerna för brandskydd i åtanke. Dubbelkolla därför med din kommun vad som gäller om du vill bygga i anslutning till huset.

💡 Se även: Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Hur hög ska en carport vara?

Det är viktigt att bygga carport som är tillräckligt hög för att rymma de bilar du ska parkera i den. Du ska även kunna röra dig fritt till och från bilen utan problem. En vanlig höjd är därför mellan 2,4 till 3 meter, vilket ger gott om utrymme för både vanliga personbilar och mindre lastbilar. Om du väljer att bygga enligt attefallsreglerna får taknockshöjden vara max 4 meter, vilket ger gott om utrymme.

Bygga om carport till garage

Att bygga om en carport till en fullvärdig garage är ett projekt som kräver noggrann planering och genomförande. Det är inte bara en fråga om att bygga en ny vägg och installera en dörr, utan det kräver också att du uppfyller alla relevanta byggnormer och lagar. Här kommer Bygglovstjänst in i bilden. Vi kan hjälpa dig med alla de olika stegen i processen, från bygglovsritningar till energiberäkning, VVS-ritningar och brandskyddsbeskrivning. Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning

Upptäck våra professionella tjänster för bygglov och tillståndshantering. Vi kan hjälpa er med en rad olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Kontakta oss för mer information!

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Bygg en rymlig attefallstillbyggnad utan bygglov

Drömmer du om lite extra utrymme utan att behöva gå igenom en krånglig och tidskrävande [...]

Bygglov på landet – Bygga carport på landet

Bygglov på landet Om du bor på landet har du ofta mer frihet när det [...]

Bygga carport utan bygglov – Regler, tillstånd och praktiska tips

Bygga carport utan bygglov… 🤔 Funderar du på att bygga en carport utan att behöva [...]

Carport bygglov  – När behövs det och hur ansöker man?

Det finns många regler att följa om du vill bygga en carport på tomten. Det [...]

Attefallshus Regler 2024: Hitta rätt regler för attefallshus

Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]

Få Bygglov för Förråd Snabbt & Enkelt – Allt du Behöver Veta

Bygglov för förråd Behöver du bygglov för ditt förråd? Lär dig hur du snabbt och [...]

Bygglovsritningar exempel för nybyggnad och tillbyggnad

Bygglovsritningar är tekniska ritningar från ditt kommande byggprojekt ur olika perspektiv. De är en obligatorisk [...]

Risker och straff med att bygga utan bygglov

Att bygga utan bygglov kan vara lockande för den som vill snabba på byggprocessen eller [...]

Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]