Sektionsritning exempel är en viktig del av arkitektonisk och teknisk dokumentation och sektionsritning exempel är avgörande för att förstå byggnadens struktur och funktion. En väl utförd sektionsritning kan tydligt visa rumens placering och hur de relaterar till byggnadens olika nivåer.

  • Bostadshus – I en sektionsritning av ett bostadshus kan vi se hur sovrummet ligger ovanför vardagsrummet, med en trappa som förbinder de två våningarna. Takets lutning kan även illustreras, vilket hjälper till att förstå ljusinsläpp och utrymmesfördelning. Mått och materialval, som trä eller betong, anges för att ge en klar bild av byggnadens konstruktion.
  • Kommersiella byggnader – För kommersiella byggnader kan sektionsritningen fokusera på hur kontorsutrymmen är organiserade i relation till gemensamma ytor som kök och konferensrum. Det kan även inkludera detaljer om ventilation och elinstallationer, vilket är viktigt för att säkerställa funktionaliteten i dessa typer av byggnader.
  • Industriella strukturer – Inom industriell byggnation kan en sektionsritning visa produktionslinjer och lagerytor. Här är fokus på effektivitet och arbetsflöde, med tydliga angivelser av maskiner och arbetsstationer. Genom att analysera dessa ritningar kan man optimera layouten för att förbättra produktionen.Sektionsritningar är således ett ovärderligt verktyg för både planering och genomförande av byggprojekt.

Om du ska bygga nytt eller bygga om behöver du ansöka om bygglov. En av de handlingar du behöver skicka in till kommunens bygglovskontor är en sektionsritning. Det är en obligatorisk ritning som krävs för att du ska bli beviljad ett bygglov eller få en godkänd bygganmälan.

Att upprätta en ritning som visar byggnaden i genomskärning behöver inte vara svårt, men det är viktigt att ritningen är korrekt utförd. Genom att skicka in en fackmannamässigt utförd ritning kan du skynda på ett godkännande. I den här artikeln ska vi kika närmare på vad en sektionsritning är och hur den ska se ut.

Vad är en sektionsritning?

En sektionsritning är en teknisk ritning som används för att visa din byggnad i vertikal genomskärning. På så sätt kan såväl bygglovshandläggare som byggingenjörer se hur husets viktiga beståndsdelar ska se ut. Ritningen visar nämligen hur olika delar av objektet är placerade och förhåller sig till varandra. Du kanske även har hört namnen snittritning eller tvärsnittsritning, vilket är två andra benämningar för samma ritning.

Ritningen ger en detaljerad vy av husets layout och konstruktion. På så sätt kan bygglovshandläggaren och byggingenjörer bedöma om huset är stabilt och möjligt att bygga på ett säkert sätt.

Vanligtvis räcker det med en enda sektionsritning för din byggnad, men vid en mer avancerad konstruktion kan det krävas ett flertal ritningar. Det gäller till exempel om huset har många våningar, varierande taklutningar eller olika konstruktioner.

Vad visar en sektionsritning?

En sektionsritning visar en byggnad i vertikalt tvärsnitt. Det innebär att den visar hur väggar, dörrar och tak är placerade. Den visar även husets olika mått för att ge en djup förståelse för byggnadens struktur och detaljer.

Redo att dra igång ditt nästa projekt?

Effektivisera dina bygglov med vårt professionella team. Låt oss hantera detaljerna så att du kan fokusera på dina fastigheter. Hör av dig till oss nu!

Kontakta oss

En sektionsritning ska redovisa följande:

  • Väggarnas placering
  • Takets lutning
  • Dörrar
  • Fönster
  • Skorsten
  • Rumshöjd
  • Takhöjd
  • Färdig golvhöjd
  • Totalhöjd
  • Byggnadshöjd
  • Grundläggning
  • Tak- och golvbjälklagens placering och nivåskillnad
  • Marklinje

Det är viktigt att sektionsritningen visar höjd- och djupinformation så att alla som använder ritningen kan se hur hög och djup byggnaden är. Denna information hjälper till att visualisera byggnadens storlek. Ritningen redovisar även det färdiga golvets nivå samt marknivån intill byggnaden.

På ritningen ska du kunna se väggarnas tjocklek och hur taket är konstruerat. Annan viktig information är vilken grund byggnaden ska stå på samt hur den är förankrad i marken.

Hur ska en sektionsritning se ut?

Det är viktigt att en funktionell sektionsritning är skalenlig och visar ett vertikalt snitt genom byggnaden. Det spelar ingen roll om du bygger ett helt nytt hus eller gör en tillbyggnad, hela byggnaden måste alltid synas på ritningen.

  • Svarta linjer
  • Vitt papper
  • A3 eller A4-format
  • Mått i millimeter
  • Skalstock

Ritningen ska bestå av svarta linjer mot en vit bakgrund. Det går alltså inte att skicka in en ritning på ett linjerat eller rutat papper. Måtten ska anges i millimeter.

Ritning i skala 1:100

En tvärsnittsritning måste vara skalenlig för att ge såväl bygglovshandläggaren samt alla som ska arbeta med att bygga ditt hus en korrekt uppfattning om slutresultatet.

En tvärsnittsritning är vanligtvis i skala 1:100 för tydlighet. I skala 1:100 motsvarar en centimeter på ritningen en meter i verkligheten. Genom att använda skalan 1:100 får ditt projekt rätt tydlighet och detaljnivå. Varje ritning måste innehålla en skalstock som indikerar byggnadens storlek. Vid mindre projekt kan skala 1:50 användas.

Vad inkluderar en snittritning?

En snittritning ska inte bara innehålla byggnadens konstruktion och mått, den ska även inkludera viktig information till bygglovshandläggaren. Detta hittar du vanligtvis på sidan av ritningen.

Alla ritningar ska inkludera:

  • Information om vad som finns på ritningen
  • Ritningsnummer
  • Datum
  • Fastighetsbeteckning
  • Namn på den som skapat ritningen
  • Skala
  • Speciella föreskrifter och hänvisningar

Vad används en tvärsnittsritning till?

Det finns många syften för en tvärsnittsritning. Det vanligaste är att ta fram denna ritning när du ska ansöka om ett bygglov. Ritningen hjälper nämligen till att visa byggnadens konstruktion, stabilitet och layout.

I en bygglovsansökan

Om du ska bygga ett helt nytt hus eller göra förändringar som påverkar det nuvarande husets konstruktion måste du ta fram en tvärsnittsritning. Med hjälp av en kunnig byggingenjör eller arkitekt kan du ta fram bygglovshandlingar som är detaljerade och innehåller all väsentlig information.

Vid en tillbyggnad

Om du ska göra en tillbyggnad eller ändra planlösningen hemma kan du behöva ansöka om ett bygglov. Även då är du i behov av en sektionsritning som visar hur resultatet ska bli.

Under byggprocessen

Ritningen används till mycket mer än bara bygglovet. Den används även av de som arbetar med att bygga huset. Snickare, elektriker, rörmokare och andra yrkesgrupper använder de ritningar du inkluderar i din bygglovsansökan för att arbeta med byggprojektet.

Sektionsritning till bygglov
Sektionsritning till bygglov

Sektionsritning till bygglov

En sektionsritning till ett bygglov måste vara tydlig och detaljerad. Den ska innehålla en skalstock som ger en uppfattning om hur stort projektet är. Med hjälp av ritningen kan bygglovshandläggaren se att projektet uppfyller god byggnadssed och överensstämmer med kommunens bestämmelser.

För en komplett bygglovsansökan behöver du bland annat även skicka in en fasadritning, planlösning och situationsplan. Alla ritningar visar olika information och ska överensstämma med varandra.

Sektionsritning till attefallshus

Om du håller dig inom måtten för ett attefallshus så behöver du inte ansöka om ett bygglov. För mindre fristående komplementbyggnader på tomten kan du istället följa attefallsreglerna. För att få uppföra ett attefallshus på högst 30 kvm måste du dock fortfarande skicka in ritningar för att få ett godkänt startbesked innan du börjar bygga. En av de ritningar som behövs är en snittritning som visar byggnaden i genomskärning.

Sektionsritning till garage

Om du ska uppföra ett garage på tomten behöver du skicka in en bygglovsansökan och inkludera en tvärsnittsritning. En sektionsritning till ett garage måste innehålla samma information som till ett bostadshus. Ritningen kan dock uppfattas som något enklare eftersom ett garage ofta är mindre. Ritningen ska bland annat redovisa golvens och väggarnas placering samt taklutning och grundläggning.

Sektionsritning exempel

Kika gärna på våra sektionsritning exempel för att få en uppfattning om hur en ritning i genomskärning ska se ut. Då ser du snabbt vilken sorts ritning du är i behov av för din bygglovsansökan.

Sektionsritning exempel
Sektionsritning exempel

Utforska våra sektionsritning exempel för ditt projekt – skapa fantastiska sektionsritningar med råd från experter!

Det är viktigt att säkerställa att ritningen är tydlig och uppfyller de krav som ställs av bygglovsnämnden. Om du har specifika frågor om vad som ska ingå i sektionsritningen eller hur den ska utformas, kan jag hjälpa dig med det! Kom ihåg att inkludera alla viktiga detaljer som takhöjd, fönsterplacering och eventuella nivåskillnader. Om ni behöver ytterligare vägledning eller sektionsritning exempel, tveka inte att höra av er till oss!

Var kan jag köpa en sektionsritning?

För att få godkänt på din bygglovsansökan är det viktigt att du skickar in fackmannamässigt utförda ritningar med rätt information. Genom att skicka in korrekt utförda ritningar redan från början behöver du varken oroa dig för att få ett negativt besked eller skicka in kompletteringar. Med korrekta ritningar blir din bygglovsansökan effektivare och du stöter inte på några onödiga hinder.

Du kan beställa sektionsritningar av oss på Bygglovstjänst i hela landet. Vårt kontor finns i Stockholm, men vi har en stor geografisk räckvidd och hjälper kunder runt om i hela Sverige. Kontakta oss gärna om du är i behov av nya ritningar. Vi skickar ut en gratis offert med konkurrenskraftiga priser innan du bestämmer dig för att anlita oss för dina ritningar.

Anlita en expert och undvik problem med din bygglovsansökan

En sektionsritning från Bygglovstjänst är viktig av många anledningar. Primärt bidrar den till en detaljerad insikt i byggnadens konstruktion. Ritningen ger en översikt av byggnadens layout, komponenter och konstruktionsmetoder. Sekundärt är den en högst väsentlig del av din bygglovsansökan och utan denna ritning kan du inte få ett godkänt bygglov.

Ritningen har många estetiska och funktionella krav, så det är ett smart val att anlita en erfaren arkitekt som kan ta fram korrekta ritningar redan från början. Det kommer att bespara dig både tid och pengar under den pågående bygglovsprocessen. Det tar ofta lång tid för kommuner att handlägga bygglovsärenden, så genom att skicka in korrekta handlingar redan från början undviker du onödiga förseningar.

Utforska våra sektionsritning exempel för ditt projekt och låt dig inspireras av de olika stilar och tekniker som finns tillgängliga. Med vägledning från experter kan du skapa fantastiska sektionsritningar som verkligen fångar essensen av ditt designkoncept.

Bygglovstjänst – Din partner för byggprojekt

Nedan finner ni några av de tjänster som vi kan bistå er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning
Kontrollansvarig
3D renderingar & visualiseringar

Om du vill veta mer om vår bygglovstjänst eller vill diskutera ditt byggprojekt, kontakta oss idag. Vi är redo att hjälpa dig att förverkliga dina byggdrömmar.

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan en hel sektion och en halv sektionsritning?

En hel sektionsritning visar en genomskärning av hela byggnaden, från den ena sidan till den andra. På så sätt får du en fullständig bild av byggnadens höjd, taklutningar och så vidare. En halv sektionsritning visar däremot endast en del av byggnaden i genomskärning. Det är en bra kompletterande ritning om en viss sida eller sektion är viktig för att visa ett specifikt ändamål.

Vilken skala rekommenderas för tvärsnittsritningar?

För en tvärsnittsritning är det standard att använda skala 1:100. Då är skalan tillräcklig för att visa byggnadens alla detaljer och beståndsdelar.

Vad kostar en sektionsritning?

Priset varierar beroende på projektets storlek, men det är inte dyrt att beställa en sektionsritning. Det är snarare väl värt investerade pengar eftersom fackmannamässigt utförda ritningar ökar dina chanser att få godkänt på din bygglovsansökan utan att behöva skicka in kompletteringar. Kontakta oss gärna för en gratis offert.

Hur skaffar jag en tvärsnittsritning?

Du kan skapa en tvärsnittsritning i ett arkitektprogram, men om du saknar erfarenhet och rätt kunskap så är det bäst att anlita en expert på området.

Kan jag göra en sektionsritning på egen hand i ett program?

Ja, du kan skapa en sektionsritning på egen hand i ett program på datorn, eller välja att rita för hand. För bäst resultat är det dock bäst att anlita hjälp. Det är inte svårt att skapa en egen ritning, men beroende på byggnadens utformning kan det vara en komplicerad process. Dessutom måste alla ritningar i en bygglovsansökan stämma överens med varandra.

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Dränera hus kostnad – Vad kostar dränering 2024?

Att dränera huset är en stor kostnad, men också en viktig del av husets underhåll. [...]

Bygga carport – 10 vanliga frågor och svar om tillstånd, regler och pris

Funderar du på att bygga carport men undrar vilka regler som gäller? För att göra [...]

Bygglovsritningar exempel för nybyggnad och tillbyggnad

Bygglovsritningar är tekniska ritningar från ditt kommande byggprojekt ur olika perspektiv. De är en obligatorisk [...]

Få Bygglov för Förråd Snabbt & Enkelt – Allt du Behöver Veta

Bygglov för förråd Behöver du bygglov för ditt förråd? Lär dig hur du snabbt och [...]

Attefallshus Regler 2024: Hitta rätt regler för attefallshus

Har du koll på att du kan bygga en komplementbyggnad på din tomt utan att [...]

Planritning förkortningar, symboler och skala

Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]

Bygglovsprocessen steg för steg: Din guide till ett smidigt byggprojekt

Att förstå bygglovsprocessen är avgörande för att säkerställa att ditt byggprojekt går enligt plan – [...]

Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]

Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]