Friggebodar är en vanlig syn i svenska trädgårdar. Det beror på att de är enkla att uppföra och har otroligt många användningsområden. Du kan till exempel använda din komplementbyggnad som förråd, redskapsbod, gäststuga eller bastu. Möjligheterna är oändliga och så länge som du följer alla friggebod regler behöver du varken ansöka om bygglov eller be om grannarnas godkännande.

Vad är en friggebod?

Låt oss börja med att kika på vad definitionen av en friggebod är. För att räkna som en friggebod ska det vara en fristående byggnad på max 15 kvm. Eftersom det är en komplementbyggnad måste det finnas ett bostadshus på tomten som har ett eller två bostadsplan.

Det finns många friggebod regler som beskriver exakt hur stor konstruktionen får vara och var den får vara placerad på tomten. Allt detta och lite mer ska vi kika närmare på i den här artikeln.

Generellt kan man säga att den lilla byggnaden kan användas som det mesta, till exempel förråd eller gästhus. Den får dock inte användas som permanentbostad. Om du vill att en familjemedlem eller hyresgäst ska kunna bo i byggnaden måste du istället bygga ett attefallshus som får användas som året runt-boende.

friggebod regler
friggebod regler

Vilka friggebod regler finns?

Vem som helst får i princip uppföra en liten byggnad på sin tomt så länge som man följer de friggebod regler som finns. En regel är att komplementbyggnaden måste ha en fin form och vara målad i färger som både är estetiskt tilltalande och matchar bostadshuset.

Vanliga friggebod regler:

  • Max 15 kvm
  • Max 3 meter i taknockshöjd
  • Minst 4,5 meter till tomtgränsen
  • Passande färger och utseende

Byggnaden får inte störa grannarna eller användas för permanentboende. Dessutom får den inte medföra fara för trafiksäkerheten eller vara alltför stor.

Reglerna kan variera mellan olika kommuner och beroende på vilket detaljplanerat område man bor i. Låt oss därför kika på vilka generella regler som gäller.

Friggebod och dess storlek

Om du vill bygga en friggebod utan bygglov så får du bebygga max 15 kvm av tomten. Du bestämmer själv hur stor din komplementbyggnad ska vara. Beroende på vilket syfte och vilken inredning din friggebod ska ha kan olika storlekar vara passande. En friggebod bastu kräver till exempel mindre yta än en liten fristående gäststuga på tomten.

Om du vill veta exakt hur stor din friggebod är så beräknar du dess storlek genom att mäta all den golvyta där takhöjden är minst 190 cm.

friggebod
friggebod

Friggebod och dess höjd

En friggebod får vara maximalt 3 meter i taknockshöjd. Du mäter din friggebod höjd från marknivån till byggnadens högsta punkt.

Det är samma höjdkrav som gäller om du använder en plintgrund för din friggebod, vilket är viktigt att ha i åtanke innan byggprocessen drar igång. Det är viktigt att reglerna om byggnadens höjd följs, för om den blir högre än 3 meter så räknas det inte som en friggebod längre och kan kräva bygglov eller en bygganmälan hos kommunen.

Friggebod regler för placering och avstånd på tomten

Friggebod regler om hur och var du får placera din komplementbyggnad på tomten är både strikta och tydliga. Det är alltså svårt att missförstå dem och göra fel. Reglerna säger följande:

  • Byggnaden måste uppföras på en tomt som är bebyggd med ett bostadshus
  • Byggnaden får inte uppföras närmare än 4,5 meter vid grannens tomtgräns
  • Byggnaden får inte uppföras närmare tomtgränsen än 4,5 meter vid gator och vägar

Om du vill placera din friggebod i ett område med värdefull miljö, till exempel inom en strandskyddsområde, så kan du behöva ansöka om dispens. Detsamma gäller om du vill uppföra din komplementbyggnad närmare grannens tomt än vad landets friggebod regler tillåter. Då måste du be om grannens medgivande, och det bästa är att få det skriftligt.

friggebod 10 kvm
friggebod 10 kvm

Antal friggebodar på tomten

Du får ha hur många friggebodar du vill på din tomt. Den enda begränsningen som finns är den tomtyta som bebyggs. Det spelar ingen roll om du har en eller tre byggnader, men tillsammans får de inte täcka mer än 15 kvm av tomten.

Du kan alltså ha en friggebod på 10 kvm eller två friggebodar på 10 kvm respektive 5 kvm, men inte två friggebodar på 10 kvm eftersom de då täcker totalt 20 kvm av tomten.

Krävs bygglov för en friggebod?

Om du vill bygga en fristående komplementbyggnad på din tomt så krävs det inget bygglov. Det är en riktigt stor fördel för dig som snabbt och enkelt vill kunna uppföra ett extra förråd eller en liten gäststuga på tomten.

Du behöver inte heller skicka in någon anmälan till kommunens stadsbyggnadskontor och invänta ett startbesked, utan du kan sätta igång när som helst. Det gör hela byggprocessen extra smidig eftersom du inte behöver ta fram varken planritningar, kontrollplaner eller annan dokumentation till ditt friggebod förråd eller gäststuga.

Du får dra in el till din friggebod så att du kan installera belysning. Om du vill installera vatten och avlopp så kan det däremot krävas en bygganmälan till kommunen.

Be grannarna om lov att bygga

Det är viktigt att ha en god relation med sina grannar, det förenklar om du vill placera en friggebod nära tomtgränsen. Kanske kan du och grannarna placera en gemensam redskapsbod i ett sammanhängande hörn av era två tomter.

Om du vill bygga närmare tomtgränsen än 4,5 meter måste du be dina grannar om lov. Det finns dock inget krav på att de måste ge sitt medgivande. Se till att du får ett skriftligt godkännande av grannarna utifall de skulle ändra sig när du redan har börjat bygga. Om de inte accepterar att du bygger nära deras tomtgräns så får du vända dig till kommunen för medling.

friggebod med altan
friggebod med altan

Tydliga friggebod regler underlättar för alla

Att ha koll på alla regler kring friggebodar är avgörande för att undvika framtida problem och konflikter. Genom att följa de specifika regler som finns för storlek, höjd och placering kan du få en snygg och funktionell komplementbyggnad som ger dig extra yta på tomten att använda till precis vad du vill. Följ reglerna så slipper du ansöka om bygglov eller skicka in en bygganmälan till kommunen.

Vår guide till friggebod regler är enkel och tydlig, så att du kan fokusera på att bygga din perfekta friggebod. Med vår hjälp kan du undvika dyra misstag och förseningar, och istället njuta av din nya friggebod i lugn och ro. Bygg din drömfriggebod med vår enkla och tydliga guide till friggebod regler! 🏡

Bygglovstjänst kan hjälpa dig med

Nedan är ett urval av de tjänster som vi kan hjälpa er med:

Bygglovsritningar
Konstruktionsritningar
Energiberäkning
VVS-ritningar
Brandskyddsbeskrivning

Upptäck våra professionella tjänster för bygglov och tillståndshantering. Vi kan hjälpa er med en rad olika tillståndsprocesser för ert byggprojekt. Kontakta oss för mer information!

gradient frame

Kontakta oss

Få en kostnadsfri offert. Fyll i formuläret här nedan så återkommer vi så fort vi kan.

kontakta oss 010-148 46 60
Bygglov staket – Regler för staket, plank och murar

Vill du bygga en skyddad uteplats med ett staket, ett plank eller en mur runt [...]

Planritning förkortningar, symboler och skala

Är du på gång att inleda ett byggprojekt? Då måste du ha koll på planritning [...]

Dränera hus kostnad – Vad kostar dränering 2024?

Att dränera huset är en stor kostnad, men också en viktig del av husets underhåll. [...]

Bygga uterum: Så förvandlar du din befintliga altan

Vill du förvandla din befintliga altan eller terrass till ett mysigt uterum för att skydda [...]

Vad är bäst – Att rita bygglovsritningar program eller anlita hjälp?

När du står inför att skapa bygglovsritningar för ditt byggprojekt finns det två huvudalternativ: att [...]

Bygglovsprocessen steg för steg: Din guide till ett smidigt byggprojekt

Att förstå bygglovsprocessen är avgörande för att säkerställa att ditt byggprojekt går enligt plan – [...]

Situationsplan för bygglov: 5 tips för en smidig process

När en byggnad ska byggas är det nödvändigt att upprätta en situationsplan för bygglov. Då [...]

Krävs bygglov för garage? – Förstå reglerna och möjligheterna för din tomt

Om du vill skydda ditt fordon från väder och vind, då är det dags att [...]

Allt du behöver veta om pergola bygglov

Pergola bygglov Pergola bygglov, pergola med tak eller behöver du bygglov för din pergola? Läs [...]